Saturday 10 May 2008

360° Κινέζικη Σύγχρονη Τέχνη - Νέα Οράματα


Η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο το απόγευμα στην Τεχνόπολη σκοπό έχει να προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό της Αθήνας ένα εικαστικό πανόραμα σύγχρονων Κινέζων δημιουργών. Κάθε καλλιτεχνικό γεγονός όμως υποδηλώνει πάντα περισσότερα από ό,τι αναφέρεται στον επίσημο κατάλογο. Από τους δημιουργούς που δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση θα αναφέρω έναν από τους πλέον δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς, που η θεματική των έργων του φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση μόνο εκτός της πατρίδας του. Ο Γιουν-Φέι ζωγραφίζει, με την παλιά μικτή τεχνική υδατογραφίας και σινικής μελάνης, έργα που ενώ φαινομενικά αναβιώνουν ειδυλιακά στιγμιότυπα από την κινέζικη ύπαιθρο, ουσιαστικά απεικονίζουν ένα από τα πιο αποτρόπαια 'επιτεύγματα' της σύγχρονης Κίνας: την καταβύθιση μιας τεράστιας έκτασης, την καταστροφή δασών και αρχαιολογικών χώρων, και την εκδίωξη εκκατομυρίων αγροτών από τις εστίες τους με σκοπό την δημιουργία του Τριπλού Τεχνητού Φράγματος στον ποταμό Γιανγκτζι.



Οι ακουαρέλες του Γιουν-Φέι δείχνουν τα πνεύματα των νεκρών, με πρόσωπα από πουλιά και ψάρια των ποταμών, να ανασηκώνονται από τα πλημμυρισμένα μνήματα, σ' έναν αλλόκοτο χορό διαμαρτυρίας που έρχεται να ταράξει όχι μόνο τα πολιτικά δρώμενα στην μακρυνή Ανατολή, αλλά και τον εφησυχασμό που φαίνεται να επικουρεί η ημέτερη αισθητική απόλαυση.

Είναι νομίζω σημαντικό που ο Γιουν-Φέι - και σίγουρα δεν θα είναι ο μόνος - δουλεύει με τα εργαλεία της εξαιρετικής καλλιτεχνικής παράδοσης της πατρίδας του. Όπως συμβαίνει τόσες φορές, το τίμημα της εμμονής σε ότι πιο όμορφο κληροδοτεί σ'ένα καλιτέχνη ο τόπος του, να είναι η εξορία.



9 comments:

Κυρ Μανουήλ said...

Χάρηκα!

Στην Τεχνόπολη θα πάω αύριο.
Απόψε εντελώς τυχαία βρέθηκα στο Ζάππειο σε μια έκθεση του Βέργου.
Είχε έναν Διαμαντόπουλο, εξαιρετικό!
Τον πούλαγε 60.000 ο "άτιμος".

Kafeini said...

Την καλησπέρα μου! Κάθε συλλογή που προτείνει τελευταία ο 'Πέτρος Βέργος' είναι πειρασμός!

Pellegrina said...

Eίδα τα κινέζικα στην Τεχνόπολη και νομίζω οτι αξίζουν την επίσκεψη. Πραγματικά σύγχρονη ως προς την τεχνοτροπία δουλειά και αρκετά εμπνευσμένη (χωρίς να μπορώ να πω οτι έμεινα και έκθαμβη) Πάντως αν βρεθείτε προς τα εκεί δεν θα χάσετε το χρόνο σας νομίζω(ειναι και free)
υγ: μυρίζουν ακόμα λαδομπογιά, τα ζωγράφισαν εδώ, για μας. Ειδικά ανάμεσα στις ελαιογραφίες υπάρχουν αρκετές εντυπωσιακές (με την καλη εννοια).

Pellegrina said...

Αν και μάλλον αυτονόητο, να προσθέσω οτι το παραπάνω σχόλιο είναι άσχετο με το ποστ, με το οποίο συμφωνώ βεβαίως: ο διαφορετικός καλλιτέχνης ειναι και εξόριστος.
Ομως αυτή τη στιγμή μου γεννήθηκε η εξής σκέψη (ρημάδι κεφάλι, πότε θα πάψεις να κατεβάζεις::!) Δεν ξέρω αν ο εν λογω καλλιτέχνης διώκεται (με η χωρις εισαγωγικά) στην πατρίδα του που, εντάξει, δεν ειναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Αν ναι, εννοειται καταδικάζουμε. αν όμως η "εξορία" ειναι μόνο καλλιτεχνική, δηλαδή ειναι ένας κινέζος καλλιτέχνης που βρίσκει ανταπόκριση μονο στο εξωτερικό, τότε δώσε βάση Καφείνη τι σατανικό σκέφτηκε η φίλη σου (εγώ): η τεχνοτροπία του μιμείται την παλιά, παραδοσιακή κινέζικη τέχνη. Μήπως λοιπόν κι εδώ οι δυτικοί βρήκαν το φολκλόρ και το "εξωτικό" ως προίον, μαζί και με την καταγγελία κλπ κι αυτό ειναι όλο; Το λέω αυτό γιατι αυτά που ειδα σήμερα ειναι απολύτως "δυτικότροπα" με τη σύχρονη αντίληψη της ζωγραφικής, που έχει επιδράσεις από φωτογραφία (βλέπε και την έκθεση πχ στο Φρυσίρα αυτή τη εποχή) Οι Κινέζοι όμως δεν έχουν καμιά δουλειά να κάνουν τέτοια πράγματα, οφείλουν να μας κάνουν τα εξωτικά τους. Μεταμοντέρνο "φωτογραφικό" νεοεξπρεσσιονισμό έχουμε δικό μας! Κάτι σαν τους έλληνες συγγραφείς που οφείλουν να γράφουν εξωτικά ελληνικά, γιατι στα μεταμοντέρνα κλπ δυτικά οι Ευρωπαίοι τα καταφέρνουν καλύτερα!

Anonymous said...

Σταμάτα τις δηθενιές πελεγρίνε.
Από το νησί πως θα δείς τα κινέζικα;;;

Pellegrina said...

μας φτανει μόόόνο-μας φτάνει μόνο ενα κυμα στο ακρογιάάάλιι...
κι ενα σπιτάάκι, κι ένα σπιτάκι φτωχικό στην αμμουδιάάά...

Kafeini said...

Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου, Pellegrina, και τα όσα αναφέρεις για την σχέση μητροπολιτικού καλλιτεχνικού 'κέντρου' και ανατολικής, ή μεσογειακής 'περιφέρειας' ισχύουν πράγματι στην περίπτωση των καλών τεχνών. Ευχές για όμορφη Κυριακή.

ΝΙΟΒΗ ΛΥΡΗ said...

Γεια σας. Ένα μυθιστόρημα προς ανάγνωση στο www.niovi-lyri.blogspot.com (ή μπαίνετε από εδώ)

ΝΙΟΒΗ ΛΥΡΗ said...

www.niovi-lyri2.blogspot.com: κι άλλο μυθιστόρημα