Friday 21 November 2008

Πανόπτικον


Επειδή οι καιροί δεν βοηθούν την ενασχόληση με οτιδήποτε ευχάριστο, σκέφτηκα να διασκεδάσω την περιρρέουσα θλίψη των τελευταίων ημερών, ανακαλώντας την κουβέντα του Παΐσιου, ενός αρκετά έντεχνου παρατηρητή τής κατάστασης όσων νιώθουν διαρκώς κρατούμενοι από συμπλέγματα κι αδυναμίες που ακυρώνουν την 'ελευθερία κινήσεων' που -διατεινόμαστε πως- μας ανήκει: "Πρώτη φορά βλέπω φυλακές με ανοιχτές τις πόρτες και τους φυλακισμένους να μην τους κάνει καρδιά να βγουν έξω".

***

Πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που οι διαμαρτυρίες των κρατουμένων αντήχησαν στα κελιά όλης της χώρας. Δεν γνωρίζω αν πράγματι άλλαξε κάτι το διάστημα που μεσολάβησε - το ενεργό ενδιαφέρον για την κατάσταση κάποιων συμπολιτών μας διαρκεί περίπου όσο και η παραμονή των ιστοριών τους στα πρωτοσέλιδα.

Από τις κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου θυμάμαι μόνο μια φωτογραφία με δυο τυφλά χέρια ανάμεσα στα κάγκελα να κρατούν ένα ανορθόγραφο πανό: "μάνα πάρε τα θρήματα της ψυχής μου".


10 comments:

librarian said...

Είναι επειδή οι καιροί δε βοηθούν την ενασχόληση με οτιδήποτε ευχάριστο.
Μεγάλη αλήθεια.
Την καλησπέρα μου.

Kafeini said...

Καλησπέρα librarian - κι ευχές για χειμωνιάτικα απογεύματα με καλές αναγνώσεις.

Pellegrina said...

ανηκεις στους φυλακισμένους που δεν τους κάνει καρδιά να βγουν έξω;; Αν ερθω να σε βγάλω θα βγεις, η θα τραβήξεις κι εμένα μέσα;;

Kafeini said...

pellegrina, έξυπνο το δίλημμα που θέτεις - αν και πρόθεση του σύντομου κειμένου μου ήταν απλά να εκφράσει κάτι από τη δυσθυμία των ημερών.

lakis said...

Άλλαξε κάτι, δεν άλλαξε, δεν ξέρω. Αλλά σ' αυτούς τους καιρούς της γενικευμένης αδιαφορίας το ότι κάποιοι ενδιαφέρθηκαν για τους κρατούμενους είναι, αν μη τι άλλο, ένα εθαρρυντικό σημάδι.

Kafeini said...

@Λάκης Φουρουκλάς,

Δίκιο έχεις' κι η αντίσταση στη λήθη είναι, αφεαυτής, ένα μικρό κέρδος.

κοπρόγατα said...

καλημέρα έχεις προσκληση σε παιχνιδι.. ριξε μια ματια...

ποντίκι said...

μεγαλη κουβέντα:
"Πρώτη φορά βλέπω φυλακές με ανοιχτές τις πόρτες και τους φυλακισμένους να μην τους κάνει καρδιά να βγουν έξω".
Να βγουν να κάνουν τι;

ΚΑλημέρα.

Kafeini said...

@κοπρόγατα

Tο μπλογκοπαιχνίδι είναι ένας πειρασμός στον οποίο προτιμώ να αντισταθώ' σε ευχαριστώ, πάντως, θερμά για την πρόσκληση!

Kafeini said...

@ποντίκι

Καλό το ερώτημά σου. Ίσως το γεγονός ότι θα πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν τι θα κάνουν 'έξω' στον κόσμο, να είναι ο λόγος που κρατά τους περισσότερους κλεισμένους στις ιδιωτικές 'φυλακές' τους.