Thursday 14 June 2007

Αναγνώσεις

Δύο διαφορετικού τύπου αναγνώσεις μπορούν να απολαύσουν οι εραστές του λόγου τις μέρες αυτές.

Η πρώτη πηγή αναγνώσεων είναι ηλεκτρονική και μας προσφέρεται από το περιoδικό poema.

http://www.e-poema.eu/index_gr.php

Από την ιδαίτερα πλούσια ύλη του τρίτου τεύχους, στο τμήμα των δοκιμίων ξεχωρίζω τα κείμενα των Λίλλη, Ρούβαλη, και Πάβιτς – α!, και τους μοναδικούς στοχασμούς για την ποίηση που υπογράφει ένας εγκρατής κύριος ιδιαίτερης ευαισθησίας, με το όνομα Jorge Louis Borges.

.

Η δεύτερη πηγή αναγνώσεων αναιρεί τις διαμεσολαβήσεις της ηλεκτρονικής οθόνης αλλά και της τυπωμένης σελίδας. Πρόκειται για την εκδήλωση του περιοδικού (δε)κατα, στην οποία συγγραφείς διαβάζουν οι ίδιοι τα κείμενά τους.

Ένα βράδυ αφιερωμένο στην απαιτητική τέχνη του διηγήματος - ανυπομονώ για την εμπειρία.

8 comments:

SILIO D'APRILE said...

grazie tanto...

Kafeini said...

You are most welcome...
K.

Pellegrina said...

-απίθανο to poema. Όχι μόνο το παρόν τεύχος, όλο ως σύλληψη και εκτέλεση.
- δεν είναι εύκολο να επιλέξεις ανάμεσα σε ποιητές, ειδικά αν είσαι σαν εμένα που δεν επιλέγω ούτε ανάμεσα σε πεζογράφους (δεν έχω "αγαπημένους συγγραφείς", μόνο "αγαπημένα βιβλία") Αλλά ό,τι έχω διαβάσει του Άδωνι (κυρίως στο διαδίκτυο, αγγλικά) με έχει καθηλώσει.
- "Το λινό της Αστάρτης ή το μετάξι της Νέας Υόρκης;" Αν σταθείς λίγο στους συμβολισμούς, φοβερός στίχος.
- Δεν πολυκαταλαβαίνω τι διασκεδαστικό έχει να ακούς ένα συγγραφέα να διαβάζει εργα του, αλλά εύχομαι καλή διασκέδαση! (Ο καθένας τα γούστα του!)
- Άφησα ένα σχόλιο, λίγο πρόχειρο και φλύαρο, στο ποστ για τον Φέιμπερ

Lwxantra said...

Καλησπέρα Kafeini,

Σε ευχαριστώ για την ενημέρωση για την εκδήλωση του περιδικού (δε)κατα. Εγώ σε αντίθεση με την Pellegrina, το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον που οι ίδιοι οι πεζογράφοι θα διαβάσουν τα διηγήματά τους στην Στοά του βιβλίου. Ημουν πρόαφατα σε μια παρουσίαση όπου η ίδια η ποιήτρια διάβασε ποιήματα από την τελευταία ποιητική συλλογή της με τρόπο που όχι μόνο δεν αναδείκνυε τη δουλειά της, αλλά 'αναιρούσε' την σημασία της. Διάβαζε αγνοώντας τα σημεία στίξης, βιαστικά και χαμηλόφωνα, μουρμουρίζοντας σχεδόν και 'τρώγοντας' τις συλλαβές. Οι εντυπώσεις από την συγκεκριμένη παρουσίαση βέβαια δεν έχουν να κάνουν με το έργο της ποιήτιας που εκτιμώ, αλλά με στοιχεία της προσωπικότητάς της και της δημόσιας εικόνας της. Εχω βρεθεί επίσης σε παρουσιάσεις όπου χαρισματικοί συγγραφείς έχουν γοητεύσει το κοινό τους σε σημείο που το περιεχόμενο των έργων τους να έρχεται σε δεύτερη μοίρα (για να είμαι ειλικρινής αυτό μου συμβαίνει συχνότερα στο εξωτερικό και σπανιότερα στη χώρα μας). Θέλω να πω ότι μπορεί να μην μαθαίνει κανείς περισσότερα για το έργο καθαυτό παρακολουθώντας μια παρουσίαση ή ακούγοντας την ανάγνωσή του από τον δημιουργό του, αλλά μαθαίνει κάποια πράγματα για τον δημιουργό κι αυτό για ορισμένους από εμάς -είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους - έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αξία.

Kafeini said...

Pellegrina, lwxantra - ευχαριστώ για τα σχόλια επί των ανακοινώσεων.

Η εμπειρία παρουσιάσεων που έχω από (κάποιους από) τους συγγραφείς που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση που έστειλαν τα (δε)κατα ήταν πολύ θετική. Δεν γνωρίζω βέβαια ποιοι θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση – παίζει καθοριστικό ρόλο ποιος συγγραφέας διαβάζει, τι, και σε ποιο πλαίσιο. Όταν – πράγμα δυστυχώς σπάνιο στις ελληνικές βιβλιοπαρουσιάσεις – ο λογοτέχνης μπορεί να μεταδώσει μέσω της απαγγελίας του στοιχεία για το έργο που διαφεύγουν μιας γρήγορης ανάγνωσης, τότε η παρουσίαση αξίζει σίγουρα την προσοχή μας.

ioeu said...

Ο Ρίτσος έλεγε για την ανάγνωση της ποίησης (μπορούμε νομίζω να το γενικεύσουμε για το σύνολο της λογοτεχνίας)"Οι ηθοποιοί διαβάζουν ωραία, οι ποιητές διαβάζουν σωστά"...
Οπότε...

Pellegrina said...

@ ioeu, ναι αλλά μη μου πείτε ότι δεν θα είχε ενδιαφέρον να ακούγατε ποιήματά σας από ηθοποιό! Θα μπορούσε να σας τα κάνει αγνώριστα!
@lwxantra, Εγώ πάλι, αν μου τύχαινε, την ποιήτριά σας μάλλον με συμπάθεια θα την έβλεπα.
@ καφείνη, αυτό με τις πλευρές που η βιαστική ανάγνωση προσπερνά είναι το μόνο ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει και η μη βιαστική

υγ: καταπληκτικό το ομώνυμο "τα δίδυμα Φαρενάιτ" Τι παραπάνω θα μου έλεγε το να δω ζωντανά και να ακούσω τον Φέιμπερ; δεν είναι πιο δημιουργικό την ίδια ώρα να διαβάσω κάτι άλλο ή να δω μια ταινία ή να πάω μια βόλτα; (θεωρώ τη βόλτα κατι εξαιρετικά δημιουργικό και αποδοτικό)

ioeu said...

pellegrina: αγνώριστα! ακριβώς!