Sunday 18 March 2007

Υπάρχει ‘κακή δημοσιότητα’ για τα βιβλία;

Εχετε ακούσει το ανέκδοτο με τον εκδότη που εγγυάται στον συγγραφέα ότι ουδείς θα μάθει ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο του;

Πριν λίγες μέρες έφτασε στα γραφεία του HarperCollins, στο Λονδίνο, επιστολή από έναν τούρκο εκδότη, το περιεχόμενο της οποίας δεν ήταν και τόσο αστείο. Η επιστολή αφορά την μετάφραση του βιβλίου The Great War for Civilization, στο οποίο ο Robert Fisk εξιστορεί, μεταξύ άλλων, το ‘Πρώτο Ολοκαύτωμα’ όπως ονομάζει τιην γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Στην επιστολή αναφέρεται ότι, λόγω των αντιλήψεων που επικρατούν στην Τουρκία, ο εκδότης θα φροντίσει να μην λάβει ο συγγραφέας καμία πρόσκληση για βιβλιοπαρουσίαση, και ότι θα αποσιωπηθεί, κατά το δυνατόν, η κυκλοφορία του βιβλίου του: «Θα επιθυμούσαμε» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Osman, «να αναλάβουμε την έκδοση του βιβλίου ησύχως, υπό την έννοια ότι θα κάνουμε ότι μπoρούμε για να μην υπάρξει καμία δημοσιότητα για το κείμενο. Αυτό το οποίο ζητάμε από τον κ. Fisk είναι να δείξει την υποστήριξή του για τον οίκο μας σε περίπτωση που, παρ’όλα αυτά, οδηγηθούμε στα δικαστήρια.» Ο Fisk έγινε κάπως έξαλλoς με την επιδείνωση της λογοκρισίας που επικρατεί στην Τουρκία και δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει μόνος την δημοσιοποίηση του βιβλίου του. Αναρωτιέται όμως κανείς αν, σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, ένας εκδότης έχει δίκιο να ανησυχεί για τις συνέπειες της αγοραστικής επιτυχίας ενός τίτλου του...

2 comments:

Anonymous said...

Αγαπητή Καφείνη, όπως φαίνεται και από το κείμενό σου το χειρότερο για ένα βιβλίο είναι η έλλειψη δημοσιότητας και όχι η 'κακή δημοσιότητα'. Το να αγνοούμε κάποιον που δεν εκτιμάμε είναι σίγουρα πιο έξυπνο από το να τραβάμε πάνω του αρνητική προσοχή. Εξίσου σημαντικό να μιλάμε και για όσα μας αρέσουν.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν κρίνω από την προσωπική μου περίπτωση, το χειρότερο για ένα βιβλίο είναι η μη-δημοσιότητα! Δεν υπάρχει λόγος να μπω σε λεπτομέρειες. Στη μικρή πόλη των ιδεών μας, γνωριζόμαστε αρκετά και γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα. Δεν ζητώ κάτι - μόνο να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και τους φίλους μου. Εν παρόδω, Kafeini κι από εδώ σ' ευχαριστώ για την παρατήρηση περί φωτογραφίας. Χαίρε!