Saturday 6 October 2007

Εκλεκτικές Συγγένειες


Το πρώτο βραβείο του φετινού χειμώνα που αφορά (και) το βιβλιόφιλο κοινό δεν απονεμήθηκε σε κάποιον συγγραφέα αλλά σε έναν αρχιτέτονα. Η τελευταία σημαντική δημιουργία του David Chipperfield είναι το πρώτο, απ' όσο γνωρίζω, ευρωπαϊκό μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη του σύγχρονου μυθιστορήματος. Το Literaturmuseum der Moderne στο Marbach της νοτιοδυτικής Γερμανίας έλαβε την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό του 'Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων' (RIBA). Ηταν ευχάριστο που ο σχεδιαστικός μοντερνισμός του Chipperfield βρήκε την δέουσα ανταπόκριση από την κριτική επιτροπή, για την οποία η αρχιτεκτονική καταξίωση ενός κτηρίου φαίνεται πως δεν είναι άσχετη από τη λειτουργικότητα ή το νόημα που μπορεί να έχει για τους ανθρώπους που το κατοικούν, ή που το επισκέπτονται.

Το Marbach, παρεπιπτόντως, ήταν η γεννέτειρα του Friedrich von Schiller. Φαντάζομαι ότι η αρχιτεκτονική βράβευση ενός κτηρίου αφιερωμένου στη λογοτεχνία θα έδινε κάποια ικανοποίηση στο συγγραφέα της Επιστολής για την Αισθητική Παιδεία του Ανθρώπου.


2 comments:

Pellegrina said...

Καλησπέρα Κ. Αυτή την "Επιστολή για την αισθητική παιδεία του ανθρώπου" (με φτιάχνει τρελά ο τίτλος!)την αγνοώ παντελώς. Κυκλοφορεί ελληνικα; Αν όχι, τουλάχιστον αγγλικά; (καθότι γερμανικά δεν!)

Kafeini said...

Το κείμενο του Schiller είχε κυκλοφορήσει πριν από αρκετά χρόνια σε επιμελημένη έκδοση από τον ‘Οδυσσέα’. Pellegrina, την καλημέρα μου. K.